Violències de gènere, una instantània del nostre present

Amb motiu del dia contra les violències de gènere i després d’haver recollit les vivències de diferents dones implicades al món de la música i a moviments socials us convidem a fer una reflexió del moment en el qual vivim.

Estem influenciades pel patriarcat i d’alguna manera ho expressem i ho reproduïm en els nostres actes, pensaments, actituds, etc. És per això que la importància primera recau en donar-nos compte que és així. Ara ja no són només els anuncis sexistes, sinó que tenim també programes de televisió, concursos, videoclips, etc. Sofrim una manipulació diària per la qual les noies es rebutgen a sí mateixes, per no ser com els mana el sistema que siguin. I aquestes actituds les trobem a diari (no cal que hi hagi agressió física explícita per evidenciar que això també és violència), per aquest motiu pensem que la visió de gènere ha d'estar present en tots els àmbits de les nostres vides. Ja que portem el virus dins, haurem de fer tot un procés de neteja interior; cal recordar que per a que canvii l’entorn haurem de començar per nosaltres mateixes (homes i dones).

Localitzem doncs els introjectes* que tenim gravats a foc des de la infància a través dels agents de socialització (mitjans de comunicació, grup d’ iguals, familia, escola, etc). El feminisme ens ajuda a assolir aquesta tasca, ens dona eines per a veure amb claredat els fets. Ens dóna suport per alçar la veu i dir "això no és així, això m'ofèn i ja estic farta", per treballar i canviar les nostres realitats, els nostres micro-móns impregnats de micro-masclismes que no deixen de ser reflex de la societat que construïm.

Veiem com cada vegada hi han més dones als espais visibles relacionats amb la música. Conscient o inconscientment alguns rols de gènere es trenquen, quan una noia no mostra el que s'espera d'ella; per l'actitud, per tocar instruments poc freqüents, etc. La implicació a la música (en aquest cas parlem de l’escena no comercial) li dóna a les noies cert “empoderament” a l’hora de prendre decisions, veure’s en llocs “de poder”, com per exemple els escenaris, etc. Tanmateix quan són presents, podem dir que no hi són i no hi són no només per la mancança de visibilitat, sinó perquè passen desapercebudes; Què necessitem doncs per a que esclati tot, per a començar a crear aliances entre nosaltres i fer-nos fortes?
Sols creant suport i germanor, en comptes de competència.

Les relacions i les posicions de poder són clau en l'opressió, provoquen lligams de dependència. Hem d'aprendre a relacionar-nos d'una altra manera. Volem recordar que "no som les groupies ni les núvies de", que tenim veu pròpia encara que per motius socials ens costi més trencar els esquemes, que unides podem crear molta força i suport mutu, i que volem que s'estenga la ràbia, la conscienciació i la sensibilitat per a deixar de ser éssers i començar a caminar com a persones, totes (sí, tots i totes) juntes i sense distincions.

Autònomes!
----------------------------------------------------------------------------
*Introjectes: Un inacabat llistat de missatges s’instauren en nosaltres quasi sense permís i sense consciència i que d’alguna manera dirigeixen les nostres en vides. Aquest missatges ens deien “Plorar és de nenes”, “Has de ser fort i no mostrar debilitat”, “enfadar-se es dolent”, “expressar tendresa és de dones i efeminats”…. Per això, un dels noms que s’han donat a aquest missatges, és INTROJECTE que és alguna cosa que hem tragat sense mastegar. Un introjecte és un missatge que posem dins de nosaltres sense assimilar-ho, sense sotmetre-ho a crítica; i que com un aliment que traguem sense mastegar, no nodreix l’organisme, no alimenta, més aviat provoca indigestió la majoria de les vegades. ( http://www.xtec.cat/~avera/capitol5.htm )

*Agents de socialització: http://www.xtec.cat/~jortiz15/socagen.htm

*Empoderament: L'empoderament és una opció personal davant la situació adversa, és un principi politicofilosòfic que implica llibertat per prendre les decisions que ens orienten cap al nostre futur immediat. L'empoderament també és l'art de creure per ser i estar, suposa agafar les regnes de la nostra vida i lluitar per l'augment del benestar personal i social. ( http://www.social.cat/opinio/1827/empoderament-i-autodetergestionomia )

0 comentarios:

expressa't...