Compositio, del s.XVII al s.XX per Mònica Pons (piano)

És curiós com des de les diferents vessants musicals ens trobem dones amb les mateixes inquietuds i estem davant les mateixes qüestions amb quelcom que ens motiva a la recerca i difusió. No és un fet aïllat el tema de la poca incidència aparent de les dones a la música, és una conseqüència històrica.


Mònica Pons, és mestra de piano de l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels de Sant Cugat del Vallès, activitat que combina amb la recerca de la creació musical femenina i els concerts. Entre altres projectes té un amb el grup de Dones i Música del Centre de Dones Francesca Bonnemaison. On es  proposen donar a conèixer música de dones de tots els estils. La filosofia del grup és oberta i participativa.

Fruit d'esta recerca naix el disc "Compositio" on ella mateixa interpreta tot un seguit d'obres de diferents compositores des del s. XVII al XX que van quedar amagades.

"Quan ja tenia 31 anys em vaig asseure al piano, i em vaig dir ¿Però les dones no han compost mai res? I a partir d’aquesta pregunta vaig començar a investigar."

"De resultes d’aquesta feina de recerca em vaig trobar amb un món de més de 6.000 compositores que havien existit però les seves obres havien quedat en l’oblit, amagades.""El fet de musicar ha estat sempre una acció entre homes i dones, és clar que parlem de les dones que eren cultes, en el cas de la música  dita culta o clàssica... però en canvi només els homes han passat a la història."


Extret de l'entrevista a Mujeresperiodistas.net : http://www.mujeresperiodistas.net/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=60:monica-pons-pianista-i-descobridora-de-compositores&catid=48:musica&Itemid=67

Algunes Compositores Pioneres:

Fanny Mendelsson-Hensel (1805-1847)
Maria Anna Martinez (1744- 1812)
Clara Wieck-Shumann (1819-1896)
Lilí Boulanger (1893-1918)
Sofia Gubaidulina (1931)
Maria Rosa Ribas Monné
Enllaços:
Entrevista a Mònica Pons: http://www.mujeresperiodistas.net/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=60:monica-pons-pianista-i-descobridora-de-compositores&catid=48:musica&Itemid=67

Compositores Pioneres: http://www.mujeresperiodistas.net/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=59:compositores-pioneres&catid=48:musica&Itemid=67
Ressenya: http://www.musicweb-international.com/classrev/2001/sept01/composito.htm
Compositio: http://www.allmusic.com/album/compositio-piano-music-for-women-composers-mw0001368988
Centre Cultural de Dones Francesca Bonnemaison: http://www.bonnemaison-ccd.org

0 comentarios:

expressa't...