La xica del grup #2 Blanca (Accidente)


[VAL]

Realitzem un seguit de preguntes comunes a companyes que formen part de bandes d’estils tan diversos com el shoegaze, noise pop, punk, d-beat, trash, crust, metal... on la resta d’integrants són homes. Totes elles ens conten les seues visions i experiències de ser la xica del grup.


#2 Blanca (vocalista a Accidente)


 • Des de quan estàs clavada al món de la música? Com i per què ho feres?


Al punk en sí, com espectadora tard, mitjançant fanzines, col·legues, assemblees... Probablement les meues primeres memòries s'associen a tot un referent en Madrid: la Casika de Móstoles i després Kabo en Tetuán. Sent que el meu interés polític retroalimentava el musical i viceversa. Quant a tocar un instrument o estar en una banda, muntar concerts, etc., més tard encara. Mai pensava que formaria part d'aquest circuit i a dia d'avui ho considere dels elements més enriquidors de ma vida. Espere el moment d'assajar com el més preciós de la meua setmana i la satisfacció d'ajudar altres bandes, veure-les tocar i entaular relacions, contribuir a reforçar eixa xarxa tan autèntica i forta, tan valuosa... és una de les meues motivacions més apassionades i no m'imagine la vida sense açò ja. Fa un parell d'anys vaig començar a tocar la guitarra i açò ha sigut ja el colofó, em flipa la idea de l'autosuperació, creació, ruptura i amenaça que pot i deu arribar a suposar, la ferramenta contracultural de comunicació que ofereix el punk. • Havies tingut anteriorment algun altre projecte musical? I actualment?

Fa molts anys vaig estar pegant-li amb quatre amics durant un any o dos, érem tant desastre que vam tindre uns quants noms horrorosos i bàsicament tocàvem cada divendres, baixàvem l'equip del local a la sala de concerts (en l'okupa que més concerts mou de Madrid: el Coko) i els nostres col·legues venien a riure's de nosaltres. Una de nosaltres es va marxar i vaig haver de fer els meus "pinitos" amb el baix. De tot allò tinc un dels millors records de ma vida... quan les coses no anaven tan ràpid ni eren tan complicades, o senzillament era més jove (riures). Al cap d'un temps, quan jo ja estava enamorada de tot allò iniciàrem Accidente. He viscut moments irrepetibles i aquests últims anys han sigut un tresor gràcies a les oportunitats que ens han brindat tots els que s'han interessat per este projecte. Fa un parell d'anys començàrem Scarfó i ha sigut una història bonica però també complicada entre cinc amigues; m'ha permés explorar un món molt distint i ha sigut tot un repte i en moltes coses un gran assoliment. Sent molt d'orgull per elles i per mi però també ha sigut difícil. Este projecte ha acabat fa poc però totes hem tret una gran experiència i ja mai anem a parar! Ara he començat a tocar amb un parell de xavales i tinc unes ganes loques de tornar en setembre per assajar perquè crec que la química és molt bona. [Entrevista realitzada en Agost del 2015, a hores d'ara, acaben de debutar i s'anomenen Troika]. • Quina creus que és la teua posició en el grup i com et sents al respecte?

Totes les bandes en què he estat tenien un funcionament horitzontal de partida però és cert que per les nostres personalitats i experiències afrontem d'una manera o altra els diferents reptes i tasques. Jo sóc prou obsessiva, em ratlle en els detalls i sóc una estressada... així que tendisc a aclaparar un poc la responsabilitat i m'explota el cap, sobretot amb Accidente que ja té una càrrega de treball bastant bèstia. Per a mi és molt valuós desenvolupar tota esta activitat d'una manera autogestionada amb els nostres propis medis i prenent les decisions entre tots, però açò té un cost i de vegades és difícil coordinar-ho amb el curro i tots els altres projectes i assemblees el dia a dia... Debatem en comú cada dilema que se'ns planteja i açò alenteix tot però crec que també ho fa més valuós i just. Discutim sobre els errors que cometem i les solucions que veiem als nostres conflictes, i açò és difícil i a la vegada molt important per a mi i fa que m'agrade més estar junts en açò. Crec que en cada grup dels que he estat he tingut aquest mateix rol: activa, preocupada i potser un poc controladora i desquiciada de vegades... així per fer autocrítica (riures). • T'ha resultat difícil arribar al lloc on et trobes ara (dins de l'àmbit musical)?

No crec que m'haja resultat difícil arribar on estic perquè no estic en cap lloc rellevant. Considere que he tingut moltíssima sort de què la penya del meu entorn, a la que a més estime, haja comptat amb mi per a fer estes bandes... Jo no tinc ni idea de música, vaig eixir espantada del conservatori de menuda... això és criminal; no tinc ritme ni grans idees i no sé fer quasi res (riures), però em flipa passar hores al local, preparar les gires, pensar en dissenys per a l'art dels discs, per als cartells, escriure lletres i fer els temes... crec que és allò que més m'agrada en esta merda de vida així que considere que sóc molt afortunada per tindre l'oportunitat de formar part d'açò i aportar el meu granet d'arena. El que sí és cert és que gaste molt de temps i esforços en açò i de vegades no puc més i he de deixar coses, però crec que forma part de la vida i que les coses que més satisfan són sovint les que més costa tirar endavant, Tinc la sort d'estar rodejada de gent increïble, des dels meus companys i les xiques fins a la gent dels segells, okupes, ràdios, serigrafies, col·lectius i altres projectes dins de l'entorn del punk que són els que ens han obert les portes a esta experiència tan bestial.
 • Penses que pel fet de ser dona t'han pogut tractar de forma diferent en alguna ocasió respecte als teus companys de grup?

Esta pregunta me l'han fet prou vegades i he anat variant la meua resposta al llarg del temps i segons el context. Avui en dia sí que considere que el gènere ha definit en part algunes de les interaccions que he tingut des que estic en açò (també en la resta de la vida, clar). Tampoc pense que el tracte diferent siga alguna cosa roin sempre. De vegades, està la conseqüència natural de determinats contrastes i no ho considere perjudicial, com ocorre en altres diferències no lligades al gènere. El que sí que em resulta nociu són algunes tendències discriminatòries o injustes que he percebut a voltes. Per exemple, hi ha una cosa que em produeix molta frustració quan anem a tocar per ahí i els organitzadors, amb els que he fet jo el contacte i m'he escrit durant mesos del so, de l'equip, dels horaris i tota la resta de qüestions tècniques, es dirigisquen exclusivament als meus companys... inclús responent-los a ells quan sóc jo la que he preguntat. Són detalls molt subtils i no tinc clar que sempre siga una qüestió sexista, de vegades ho he analitzat i he arribat a la conclusió de què a vegades es sols timidesa o por a ser malinterpretats... però em senta molt malament no ser valorada com interlocutor vàlid quan en aquestes ocasions tenia jo la informació. 

Altres coses que em passen sovint i que considere poc equilibrades tenen més que veure en altres variables com que en Accidente no toque un instrument sinó que cante. De vegades m'arriben a mi totes les preguntes, les convocatòries, les sol·licituds... i tots els marrons i mals rotllos, tot siga dit, per estar enfront del micro. Per això disfrute amagant-me darrere de la guitarra i veient les coses des d'un angle distint en les altres bandes. D'altra banda en Scarfó ens han passat també coses molt curioses i no massa justes pel fet de ser totes xiques; per exemple, ens han cridat en un any moltíssimes vegades per a tocar i ens han fet crítiques acollonants (en sentit positiu), i la veritat, no ho entenc. Tenint en compte que érem prou maldestres, primerenques, roïníssimes vaja; i que no teniem res gravat ni equip ni res a aportar... He tingut la impressió que de vegades hi ha un poc de morbo amb el fet que es forme una banda sols de xiques, encara que a mi mateixa m'atrau el punk fet per dones amb independència de la qualitat i em mola sentir-me identificada, reflectida i motivada per altres xiques que considere exemples i espills i que les admire... Crec que tot estarà més equilibrat quan es normalitze totalment la presència femenina i d'altres gèneres en els escenaris i en el punk en general. I açò passa per no lluitar contra els tabús, els prejudicis i les pors i obrir una via de comunicació més sana, més seriosa i menys espectacular i superficial que la que hi ha, pense jo.
De fet quan s'ha vist l'escena de ciutats que fa molts anys que estan potenciant açò i treballant-ho, amb influències d'altres països en els quals la realitat feminista està més consolidada i és menys infantil, ho percep. A Barcelona i també a València, i en algunes ciutats europees, per exemple, sent una naturalitat més patent i bastant contagiosa i inspiradora quant a aquesta lluita concreta. No són els únics però per a mi açò és una cosa que porta temps, una carrera de fons, i crec que el camí que estan recorrent en este sentit és positiu i esperançador.
Dit açò, em sent francament afortunada de poder compartir una banda amb els meus quatre col·legues d'Accidente, perquè tenim aquests debats constantment, dubtem i tornem a dubtar, i corregim el que faça falta. Crec que ells potencien la meua capacitat, m'ajuden a combatre complexes i consolidar aprenentatges i em demostren que ser un capullo és algo completament evitable i, per tant, inadmissible.


 • Has tingut alguna referent?

Sí, clar. Per algú que no posseeix dots creatius innats açò és bàsic (riures). En el meu entorn més proper, dones que gestionen projectes dins del punk són moltes i desborden genialitat. Quan les veus en acció se't posa un somriure gegant i t'entren ganes boges de posar-te mans a l'obra, silenciar totes les inseguretats i tirar endavant els projectes que tens al cap sense atrevir-te. Supose que és açò al que anomenen apoderar-se. Personalment tinc mania a eixa paraula, o a la seua traducció... com a totes les que venen del món anglosaxó, però crec que totes eixes ties que admire fan que prenga el control i les rendes de les meues decisions i açò és gasolina per a destruir el que em para i per a donar-li vida a allò que desitge: Maria, del programa de ràdio La Casa de la Bomba en Radio ELA, per la seua força, perquè s'enfronta a grans reptes sense importar la seua dificultat; Silvia, del programa de Colores de Guerra, perquè la considere pionera, revolucionària; Ana Karton de Zumo, perquè s'ha passat tota la vida representant el DIY de la manera més autèntica possible; Edurne, del programa lliure de Katadopein i les seues bandes Fragä, Refugio, les seues ganes, la seua energia, la seua personalitat; les xavales del Furor Uterí i les del Femme Soroll, per la seua iniciativa i per deixar clar que la lluita en matèria de gènere no està renyida amb l'hospitalitat i la tendresa; Marta Calavera, perquè es respecta a si mateixa i no es deixa xafar, perquè és la viva estampa de l'esperit fes-ho tu mateixa; Mar de Las Otras, Los Demócratas, Res, Crosta, Niña Mutante i un llarg etc., per la seua originalitat, perquè inspira autonomia i no para mai; Paula d'Enoch Ardon, Allfits, Wild Animals, del segell WATD, per la seua determinació i perquè fa el que diu i diu el que fa; Fanny, de Necesidad de Luchar i Ajenxs a la Tragedia, per ser un exemple viu de la perseverança i la coherència amb les seues idees; Blanca de Turbulentas amb tot el curro que fa en aquest sentit; Victoria de URA, per lluitadora i perquè porta tota una vida estimant i cuidant el punk; Deyanira, que fa teatre àcid en Madrid; Luco de Saragossa, per anar a contracorrent fora de l'artístic però molt dins de la vida.

En un plànol més impersonal i llunyà tinc les meues referents també en bandes mítiques com Bikini Kill, o més actuals com Burning Kitchen, Kenny Kenny Oh Oh, Las Otras, Landverraad... Però lo cert és que tendeixen més a inspirar-me persones a les quals conec directament perquè és més real, veig les seues clarors i les seues ombres i no les idealitze. Són belles, valentes i genials però no són superheroïnes, tenen els seus fantasmes i els enfronten, és en eixe punt de tensió on m'enamoren i m'empenyen a superar-me a mi mateixa també. Hi ha alguna cosa que em molesta un poc de la idealització que de vegades fem les dones dels projectes feministes que és que de vegades se'ns oblida que la qüestió de gènere és sols una de les esquerdes de dominació que hem d'abolir. Hi ha moltes altres i totes elles conformen una complexa xarxa d'interseccions i formes d'autoritat i, en part, ningú està lliure d'alimentar dinàmiques injustes en un o altre domini i som tots responsables de superar-los. Les lluites contra l'autoritat són transversals i una tipa que toca un instrument en un grup i desafia els rols de gènere i ho difon però es doblega davant els capritxos del mercat o falta el respecte a altres lluites alliberadores no és admirable per a mi per molt currat que tinga el tema dels privilegis del gènere. 
D'altra banda, de vegades es tracta a determinades ties com si de veres tingueren algun tipus de discapacitat i el que pretén ser un complit es converteix en un comentari desafortunat i ranci. Frases del tipo "Vaja tralla li clava a la bateria, toca fort de l'hòstia, com un tio...", o " De veres et sents a gust ahi en el pogo entre tant de matxo?, o "Té mèrit que estigues als controls d'una ràdio tu soleta..." Crec que tenim tan interioritzat que és un món d'homes que fins i tot, de vegades nosaltres mateixa, tenim raonaments carregats de prejudicis sexistes. • Algun comentari addicional?

Un milió de gràcies, per açò, per fer-me sentir que d'alguna forma puga aportar alguna cosa a aquest important debat. Et desitge molta sort en els teus projectes i bandes. Salut i força.

[CAST]


Realizamos una serie de preguntas comunes a compañeras que forman parte de bandas de estilos tan diversos como el shoegaze, noise pop, punk, d-beat, trash, crust, metal... donde el resto de integrantes son hombres. Todas ellas nos cuentan sus visiones y experiencias como chica del grupo. • Desde cuando estás metida en el mundo de la música? Cómo y por qué lo hiciste?

Al punk en sí, como espectadora tarde, mediante fanzines, colegas, asambleas... Probablemente mis primeras memorias se asocian a todo un referente en Madrid: la Casika de Móstoles y después Kabo en Tetuán. Siento que mi interés político retroalimentaba el musical y viceversa. En cuanto a tocar un instrumento o estar en una banda, montar conciertos, etc., más tarde todavía. Nunca pensaba que formaría parte de este circuito y a día de hoy lo considero de los elementos más enriquecedores de mi vida. Espero el momento de ensayar como el más precioso de mi semana y la satisfacción de ayudar otras bandas, verlas tocar y entablar relaciones, contribuir a reforzar esa red tan auténtica y fuerte, tan valiosa... es una de mis motivaciones más apasionadas y no me imagino la vida sin esto ya. Hace un par de años empecé a tocar la guitarra y esto ha sido ya el colofón, me flipa la idea de la autosuperación, creación, ruptura y amenaza que puede y debe de llegar a suponer, la herramienta contracultural de comunicación que ofrece el punk. • Habías tenido anteriormente algún otro proyecto musical? Y actualmente?

Hace muchos años estuve dándole con cuatro amigos durante un año o dos, éramos tan desastre que tuvimos unos cuántos nombres horrorosos y básicamente tocábamos cada viernes, bajábamos el equipo del local a la sala de conciertos (en la okupa que más conciertos mueve de Madrid: el Coko) y nuestros colegas venían a reírse de nosotras. Una de nosotrxs se marchó y tuve que hacer mis "pinitos" con el bajo. De todo aquello tengo uno de los mejores recuerdos de mi vida... cuando las cosas no iban tan rápido ni eran tan complicadas, o sencillamente era más joven (risas). Al cabo de un tiempo, cuando yo ya estaba enamorada de todo aquello iniciamos Accidente. He vivido momentos irrepetibles y estos últimos años han sido un tesoro gracias a las oportunidades que nos han brindado todxs lxs que se han interesado por este proyecto. Hace un par de años empezamos Scarfó y ha sido una historia bonita pero también complicada entre cinco amigas; me ha permitido explorar un mundo muy distinto y ha sido todo un reto y en muchas cosas un gran logro. Siento mucho de orgullo por ellas y por mí pero también ha sido difícil. Este proyecto ha acabado hace poco pero todas hemos sacado una gran experiencia y ya nunca vamos a parar! Ahora he empezado a tocar con un par de chavalas y tengo unas ganas locas de volver en septiembre para ensayar porque creo que la química es muy buena. [Entrevista realizada en Agosto del 2015, a estas alturas, acaban de debutar y se llaman Troika]. • Cuál crees que es tu posición en el grupo y cómo te sientes al respecto?

Todas las bandas en las que he estado tenían un funcionamiento horizontal de partida pero es cierto que por nuestras personalidades y experiencias afrontamos de una manera u otra los diferentes retos y tareas. Yo soy bastante obsesiva, me rallo en los detalles y soy una estresada... así que tiendo a abrumar un poco la responsabilidad y me explota la cabeza, sobre todo con Accidente que ya tiene una carga de trabajo bastante bestia. Para mí es muy valioso desarrollar toda esta actividad de una manera autogestionada con nuestros propios medios y tomando las decisiones entre todxs, pero esto tiene un coste y a veces es difícil coordinarlo con el curro y todos los otros proyectos y asambleas el día a día... Debatimos en común cada dilema que se nos plantea y esto retarda todo pero creo que también lo hace más valioso y justo. Discutimos sobre los errores que cometemos y las soluciones que vemos a nuestros conflictos, y esto es difícil y a la vez muy importante para mí y hace que me guste más estar juntos en esto. Creo que en cada grupo de los que he estado he tenido este mismo rol: activa, preocupada y quizás un poco controladora y desquiciada a veces... así para hacer autocrítica (risas).
 • Te ha resultado difícil llegar al lugar donde te encuentras ahora (dentro del ámbito musical)?

No creo que me haya resultado difícil llegar donde estoy porque no estoy en ningún lugar relevante. Considero que he tenido muchísima suerte de que la peña de mi entorno, a la que además quiero, haya contado conmigo para hacer estas bandas... Yo no tengo ni idea de música, salí asustada del conservatorio de pequeña... eso es criminal; no tengo ritmo ni grandes ideas y no sé hacer casi nada (risas), pero me flipa pasar horas en el local, preparar las giras, pensar en diseños para el arte de los discos, para los carteles, escribir letras y hacer los temas... creo que es lo que más me gusta en esta mierda de vida así que considero que soy muy afortunada por tener la oportunidad de formar parte de esto y aportar mi granito de arena. Lo que sí es cierto es que gasto mucho tiempo y esfuerzos en esto y a veces no puedo más y tengo que dejar cosas, pero creo que forma parte de la vida y que las cosas que más satisfacen son a menudo las que más cuesta salir adelante, Tengo la suerte de estar rodeada de gente increíble, desde mis compañeros y las chicas hasta la gente de los sellos, okupas, radios, serigrafías, colectivos y otros proyectos dentro del entorno del punk que son los que nos han abierto las puertas a esta experiencia tan bestial. • Piensas que por el hecho de ser mujer te han podido tratar de forma diferente en alguna ocasión respecto a tus compañeros?


Esta pregunta me lo han hecho bastantes veces y he ido variando mi respuesta a lo largo del tiempo y según el contexto. Hoy en día sí que considero que el género ha definido en parte algunas de las interacciones que he tenido desde que estoy en esto (también en el resto de la vida, claro). Tampoco pienso que el trato diferente sea algo malo siempre. A veces, está la consecuencia natural de determinados contrastes y no lo considero perjudicial, como ocurre con otras diferencias no ligadas al género. Lo que sí que me resulta perjudicial son algunas tendencias discriminatorias o injustas que he percibido a veces. Por ejemplo, hay una cosa que me produce mucha frustración cuando vamos a tocar por ahí y los organizadores, con los que he hecho yo el contacto y me he escrito durante meses del sonido, del equipo, de los horarios y todo el resto de cuestiones técnicas, se dirijan exclusivamente a mis compañeros... incluso respondiéndoles a ellos cuando soy yo la que he preguntado. Son detalles muy sutiles y no tengo claro que siempre sea una cuestión sexista, a veces lo he analizado y he llegado a la conclusión de que a veces puede ser timidez o miedo a ser malinterpretados... pero me sienta muy mal no ser valorada como interlocutor válido cuando en estas ocasiones tenía yo la información. 
Otras cosas que me pasan a menudo y que considero poco equilibradas tienen más que ver en otras variables como que Accidente no toco un instrumento sino que canto. A veces me llegan a mí todas las preguntas, las convocatorias, las solicitudes... y todos los marrones y malos rollos, todo sea dicho, por estar frente al micro. Por eso disfruto escondiéndome detrás de la guitarra y viendo las cosas desde un ángulo distinto en las otras bandas. Por otro lado en Scarfó nos han pasado también cosas muy curiosas y no demasiado justas por el hecho de ser todas chicas; por ejemplo, nos han llamado en un año muchísimas veces para tocar y nos han hecho críticas acojonantes (en sentido positivo), y la verdad, no lo entiendo. Teniendo en cuenta que éramos bastante torpes, tempranas, malísimas vaya; y que no teníamos nada grabado ni equipo ni nada que aportar... He tenido la impresión que a veces hay un poco de morbo con el hecho que se forme una banda sólo de chicas, aunque a mí misma me atrae el punk hecho por mujeres con independencia de la calidad y me mola sentirme identificada, reflejada y motivada por otras chicas que considero ejemplos y espejos y que las admiro... Creo que todo estará más equilibrado cuando se normalice totalmente la presencia femenina y otros géneros en los escenarios y en el punk en general. Y esto pasa por no luchar contra los tabúes, los prejuicios y los miedos y abrir una vía de comunicación más sana, más seria y menos espectacular y superficial que la que hay, pienso yo.
De hecho cuando se ha visto la escena de ciudades que hace muchos años que están potenciando esto y trabajándolo, con influencias de otros países en los cuales la realidad feminista está más consolidada y es menos infantil, lo percibo. En Barcelona y también en Valencia, y en algunas ciudades europeas, por ejemplo, siento una naturalidad más patente y bastante contagiosa e inspiradora en cuanto a esta lucha concreta. No son los únicos pero para mí esto es una cosa que trae tiempo, una carrera de fondo, y creo que el camino que están recorriendo en este sentido es positivo y esperanzador.
Dicho esto, me siento francamente afortunada de poder compartir una banda con mis cuatro colegas de Accidente, porque tenemos estos debates constantemente, dudamos y volvemos a dudar, y corregimos lo que haga falta. Creo que ellos potencian mi capacidad, me ayudan a combatir complejos y consolidar aprendizajes y me demuestran que ser un capullo es algo completamente evitable y, por lo tanto, inadmisible.
 • Has tenido alguna referente?


Sí, claro. Para alguien que no posee dotes creativos innatos esto es básico (risas). En mi entorno más cercano, mujeres que gestionan proyectos dentro del punk son muchas y desbordan genialidad. Cuando las ves en acción se te pone una sonrisa gigante y te entran ganas locas de ponerte manos a la obra, silenciar todas las inseguridades y sacar adelante los proyectos que tienes en mente sin atreverte a saltar. Supongo que es esto a lo que llaman empoderarse. Personalmente tengo manía a esa palabra, o a su traducción... como todas las que vienen del mundo anglosajón, pero creo que todas esas tías que admiro hacen que tome el control y las riendas de mis decisiones y esto es gasolina para destruir lo que me para y para darle vida a aquello que deseo: Maria, del programa de radio La Casa de la Bomba de Radio ELA, por su fuerza, porque se enfrenta a grandes retos sin importar su dificultad; Silvia, del programa de Colores de Guerra, porque la considero pionera, revolucionaria; Ana Karton de Zumo, porque se ha pasado toda la vida representando el DIY de la manera más auténtica posible; Edurne, del programa libre de Katadopein y sus bandas Fragä, Refugio, sus ganas, su energía, su personalidad; las chavalas del Furor Uterí y las del Femme Soroll, por su iniciativa y por dejar claro que la lucha en materia de género no está reñida con la hospitalidad y la ternura; Marta Calavera, porque se respeta a sí misma y no se deja chafar, porque es la viva estampa del espíritu hazlo tú misma; Mar de Las Otras, Los Demócratas, Res, Crosta, Niña Mutante y un largo etc., por su originalidad, porque inspira autonomía y no para nunca; Paula de Enoch Ardon, Allfits, Wild Animals, del sello WATD, por su determinación y porque hace lo que dice y dice lo que hace; Fanny, de Necesidad de Luchar y Ajenxs a la Tragedia, por ser un ejemplo vivo de la perseverancia y la coherencia con sus ideas; Blanca de Turbulentas con todo el curro que hace en este sentido; Victoria de URA, por luchadora y porque lleva toda una vida queriendo y cuidando el punk; Deyanira, que hace teatro ácido en Madrid; Luco de Zaragoza, por ir a contracorriente fuera de lo artístico pero muy dentro de la vida.
En un plano más impersonal y lejano tengo mis referentes también en bandas míticas como Bikini Kill, o más actuales como Burning Kitchen, Kenny Kenny Oh Oh, Las Otras, Landverraad... Pero lo cierto es que tienden más a inspirarme personas a las cuales conozco directamente porque es más real, veo sus claros y sus sombras y no las idealizo. Son bellas, valientes y geniales pero no son superheroínas, tienen sus fantasmas y los enfrentan, es en ese punto de tensión donde me enamoran y me empujan a superarme a mí misma también. Hay algo que me molesta un poco de la idealización que a veces hacemos las mujeres de los proyectos feministas que es que a veces se nos olvida que la cuestión de género es sólo una de las grietas de dominación que tenemos que abolir. Hay otras muchas y todas ellas conforman una compleja red de intersecciones y formas de autoridad y, en parte, nadie está libre de alimentar dinámicas injustas en uno u otro dominio y somos todxs responsables de superarlos. Las luchas contra la autoridad son transversales y una tipa que toca un instrumento en un grupo y desafía los roles de género y lo difunde pero se doblega ante los caprichos del mercado o falta el respeto a otras luchas liberadoras no es admirable para mí por muy currado que tenga el tema de los privilegios del género. 
Por otro lado, a veces se trata a determinadas tías como si de verdad tuvieran algún tipo de discapacidad y lo que pretende ser un cumplido se convierte en un comentario desafortunado y rancio. Frases del tipo "Vaya tralla le mete a la batería, toca fuerte de la hostia, como un tío...", o " De verdad te sientes a gusto ahí en el pogo entre tanto macho?", o "Tiene mérito que estés a los mandos de una radio tú solita..." Creo que tenemos tan interiorizado que es un mundo de hombres que incluso a veces nosotras mismas tenemos razonamientos cargados de prejuicios sexistas. • Algún comentario adicional...?


Un millón de gracias, por esto, por hacerme sentir que de alguna forma pueda aportar algo a este importante debate. Te deseo mucha suerte en tus proyectos y bandas. Salud y fuerza.

0 comentarios:

expressa't...