LA MERCANTILITZACIÓ DEL 8 DE MARÇ


[Aquest article ha sigut publicat anteriorment en la revista La Llavoreta, del Casal Popular de Vila-real]

Recentment s’ha celebrat el 8 de març, el dia internacional de la dona treballadora. Un dia per reivindicar drets, per establir línies de treball, per fer lluita, per eixir al carrer, per manifestar-se, per proclamar, per visibilitzar les invisibles, per fer sororitat, per teixir xarxes comunes, per pressionar políticament, per conscienciar... 

Ara jo em pregunte, açò no és el que cal fer totes les dies?

Parlem clar. El patriarcat no és un ent que cada 8 de març o 25 de novembre apareix qui-sap-d’on i es dedica a patejar-nos els ovaris. El patriarcat és un sistema social, amb dos gèneres dicotomitzats, i en el qual un d’ells (l’home cis) exerceix els seus privilegis sobre l’altre gènere o sobre qualsevol ésser que no encaixe en una de les dos caselles.

Aquest sistema patriarcal el mamem i el patim dia rere dia, i som moltes les que lluitem contra ell cada minut de les nostres vides, en distints espais. “Tots els dies són 8 de març”, diuen, i amb raó. Però no cal un eslògan per dir una vertadera realitat: que aquesta és una lluita que no té descans.

Per això, dieu-me desconfiada, però quan alguna organització que la resta de l’any no se’n recorda del que és el feminisme i molt menys l’aplica, apareix el 8 de març fent una diada o una setmana de la dona, jo no em fie.

El 8 de març s’ha convertit en un dia per penjar-se la medalla feminista, per fer vore que recolzes la lluita, però sense entendre ni de bon tros el que significa no poder tornar a casa tranquil·la per la nit. El 8 de març s’ha mercantilitzat, les dones ens hem convertit en un producte del sistema capitalista. Cada volta són més els festivals de música i organitzacions que fan un “dia de la dona”, una “setmana de la dona”, se’n lucren sense escrúpols, i no se’n tornen a recordar de la lluita feminista fins que, l’any següent, algú els recorda que torna a ser 8 de març, i cal treure una programació feminista.

El 8 de març era nostre, però ens l’han llevat.


                                                                                                                                             Bruixa Feminista

0 comentarios:

expressa't...