Taula redona: Dones i música [10 anys Feslloch]

El passat dissabte 9 de Juliol, algunes dones vinculades a la música ens vam trobar a la Taula redona 'Dones i música' dins de la programació del 10è aniversari del Feslloch. Tinguérem la bona sort d'intervindre junt a Vanessa Giner (grup Carraixet), Carme Laguarda (discogràfica Mésdemil), Patrícia Montava (baterista a Inèrcia), Laura Capsir (mestra de música, investigadora) i Ariadna Sanchís com a moderadora, d'Escola Valenciana. Va faltar a Benlloch Estel de Candela Roots que es va fer present a través d'un comunicat.

Vam tractar diferents punts entorn al masclisme a l'àmbit musical. Les diferents cares de l'heteropatriarcat musical. Des de la manca de referents degut a la invisibilització i a la no programació de dones als festivals, fins a les agressions i abusos sexuals patits en entorns d'oci i festivals, passant pels micromasclismes, comentaris i acudits que recolzen, perpetuen i donen suport a les violències masclistes.

TREBALL DE RECERCA: INVISIBLES A LA MÚSICA


La taula redona va començar amb el treball de recerca de la companya Laura Capsir. Una anàlisi en xifres sobre l'escassa presència de dones als festivals del País Valencià. El treball es va dur a terme junt amb el seu alumnat. Els resultats parlen per sí sols: "La presència femenina era irrisòria: de 3073 artistes programats/des, 2778 eren homes (90,40%) i només 294 dones (9,57%). D’aquestes, la majoria ocupaven el rol de cantant o vocalista (57,14%); una gran quantitat eren DJs (21,12%), un nombre menor de guitarristes (13,04%), i una xifra impactant quant a les baixistes i bateristes (8,70%)."

Potser fins no trobar-nos amb dates reals no arribem a fer el 'click mental' o plantejar-nos més seriosament estes coses. Ací tenim el treball de Laura per fer-nos reflexionar: http://musicaiescarcer.blogspot.com.es/2016/07/on-estan-les-dones-la-musica.html


AGRESSIONS I ABUSOS SEXUALS ALS ESPAIS D'OCI / FESTIVALS

Aquest va ser un tema que va ocupar una part important del col·loqui. Vam mostrar-nos vulnerables, en primera persona parlàrem d'agressions i abusos sexuals en entorns musicals. Vam evidenciar que als festivals d'esquerres també hi ha violència masclista i que cal una resposta comuna / col·lectiva. Les víctimes, el primer que sentim és vergonya i després culpa, i més si som feministes, doble culpa per ser militant i no haver pogut fer front. On està aquell 'cap agressió sense resposta'? I és que, quan el teu cos es bloqueja i la teua ment escapa de la situació de violència, no trobes les forces per poder reaccionar, i més si l'entorn no està preparat per fer front a estes situacions, si no ho visibilitza, si no hi ha un número de telèfon/espai on saps que podràs demanar auxili o si la teua pròpia amiga amb la que acampes no reacciona quan li ho dius. Perquè ens arriben a preguntar als judicis que quina roba portàvem aquell dia, i així és com perpetúen la violència. Perquè ens qüestionen cada paraula, perquè quan ens queixem, denunciem, o diem prou explicant les situacions, sempre queda aquell "eres molt susceptible" o "i tu què vas fer abans?". Cap abús té justificació.

És per això que des d'ací demanem Protocols front a agressions sexistes als espais d'oci / festivals, persones i organitzacions compromeses. A València el Festival Avalot o les Falles Populars han posat en marxa el seu. Adjuntem el Protocol d'Actuació contra les agressions sexistes, de les Festes Majors del Poble Sec, per si vos pot ser d'utilitat com a recurs: http://www.labase.info/wp-content/uploads/2015/07/PROTOCOL-AGRESSIONS-FM15-1.pdf

Ací una reflexió d'una companya:

Es que es muy fácil decir "hay que denunciar", "no estás sola". Pero cuando lo hacemos, ¿cómo no vamos a quedamos paralizadas si las propias feministas que llevan ese discurso luego miran para otro lado? Pues yo no me siento culpable ya por no hablar, ni actuar, ni denunciar. Cuando lo he hecho me he quedado sola. Así que hasta que la gente no se ponga las pilas y haya protocolos y organización real, no deberíamos animar a nadie a denunciar. Las agredidas bastante tienen ya con el descoloque de la agresión como para tener que encargarse de resolver. Para eso tiene que haber una respuesta grupal, y mientras la gente no esté preparada para darla, las agredidas no estarán preparadas para denunciar. Cuando alguien haya sacrificado su relación con amigos maltratadores, garantizando la participación en espacios de sus agredidas aunque no haya una amistad con ellas, ahí podrá animar a denunciar. Mientras tanto, "si nos tocan a una nos tocan a todas" son palabras huecas. Y cada vez que leo en un CSOA "no se consentirán actitudes machistas" mi cerebro lee automáticamente debajo "(excepto de nuestros compañeros)" 

El nostre paper és posar damunt la taula que la cultura de la violació no ve del no res, que és una peça d'un engranatge d'opressió que volem desactivar; que allò que rebutgem viu dins de nosaltres mateixes per com ens han educat, la societat, els mitjans de comunicació de masses, els nostres companys, l'escola. I que el canvi ha de passar necessàriament per visibilitzar l'existència d'aquestes agressions (http://fusaactiva.blogspot.com.es/2016/05/testimonis-volem-fer-un-recull-de.html ).

ASSISTÈNCIA (PÚBLIC)

Al públic de l'auditori de Benlloch, hi intervingueren alguns xics. Vosaltres, els nostres companys, esteu per a acompanyar-nos, per revisar-vos privilegis, per fer autocrítica, per pensar dos voltes el mateix fet i per posar-vos les ulleres violeta també. Fent una passa al costat, mai endavant. 

Una altra reflexió:

"...gràcies de nou a l'organització del Feslloch i a les que hi van participar en la taula rodona de Dones i música. Inexplicable sensació, colpidora, reflexiva, removedora, increïble. Fan falta més coses així per aconseguir-ho.

Gràcies a les companyes que ens van recolzar durant la xerrada.

FUSA ACTIVA I RESISTÈNCIES

Finalment vam presentar les Bases de dades #FemBD (a twitter, s'agraeix difusió), com a eina col·lectiva on trobar el contacte directe i la informació per programar grups i artistes.
Base de dades País Valencià
Bases de dades resta de la Península Ibèrica

Volem recordar que també organitzem Jams de dones, Tallers de sonorització, debats, estem dins l'assemblea de la Trobada Prenem l'escenari-València, fem campanyes a les xarxes socials junt a altres companyes, col·lectius, grups, organitzacions. I que sou benvingudes.

AGRAÏMENTS

Volem agrair a l'organització del Feslloch el haver-nos convidat a participar d'este debat, així com a les companyes amb les que intervinguérem i a les que vingueren després a parlar amb nosaltres o ens donaren suport amb el seu testimoni des de les butaques de l'auditori.


Sabem que ens queda molt per fer, però que juntes i des de la sororitat podem amb tot. Una abraçada gran! Seguim!

INTERVENCIONS

Reflexió de Vanessa Giner: http://bit.ly/2a8XORp

Ací vos enllacem l'àudio de la xerrada cedida pel nostre company Carlos del podcast "Els viatges de Carlos".


 

0 comentarios:

expressa't...