Per què necessitem la ira femenina en la música

[VAL] 

Expressar ira lliure i públicament sent una dona és un acte polític, així que encén eixos amplis i agafa el micro.


Em sentia enganyada i sabia des d'allò més profund del meu ser que la vida no era justa i que els xics ho tenien més fàcil que les xiques”, escriu Viv Albertine de The Slits sobre el seu primer període en les seues memòries Clothes Music Boys, “Una bola cremant d'ira i rebel·lia va començar a créixer dins meu. Això ha impulsat molt del meu treball.” I ella no està sola. Al llarg de dècades, les dones musiques i artistes han trobat diferents formes d'usar la seua ira per a alimentar la seua creativitat. Des de la pionera del punk Poly Styrene cridant sobre la seua identitat en 1978, passant per Kathleen Hanna en sostenidor portant les xiques a les primeres files dels concerts de Bikini Kill, a Nina Minaj's reclamant sense remordiments la feminitat negra auto-proclamant-se una monstrua i una reina; hem estat enfadades per molt de temps.
Johnny Rotten cantava “la ira és energia” en 1986, però què significa per a les intèrprets expressar ira avui? Hi ha bandes i artistes a tot arreu que empren les seues veus (i instruments) per a desafiar les expectatives de la feminitat i per a exigir que les seues veus siguen escoltades.
Sentiments d'ira o sentiments negatius en general són extremadament importants quan estàs creant música,” diu Alice Go, guitarrista de Dream Wife, un trio Londres-Islàndic que fan, en les seues pròpies paraules pop del costat de la piscina amb un aperitiu. “Jo acostumava a tocar en sorolloses bandes de punk quan era adolescent. L'alliberament que suposa encendre l'ampli a tope i cridar les teues frustracions pel micro és apassionant. La ira té una manifestació musical particular que pot ser extremadament potent – i també completament alliberador.”
Expressar ira lliure i públicament sent una dona és un acte polític, inclús si de vegades és de forma inconscient. Mostrar-se obertament enfadada i desafiant i acceptar la ira com un sentiment alliberador, manté de peu a una dona en la contraposició què les seues emocions no són vàlides. Deixa anar l'angoixa la importància de sentir les teues emocions representades en música feta per dones. “Quan era adolescent, les bandes que tenien una cantant van ser molt importants per a mi”, “Escoltar una xica cantar sobre sentir-se d'alguna forma és reconfortant: està bé no estar bé, o està bé sentir-se com una estranya; no estàs sola. Xiques escoltant altres xiques sobre ser xiques deuria ser un fet en la producció de la indústria musical.”
Encara que està típicament connectada al punk, la expressió de la ira és encara una necessitat en la música. Les joves de hui en dia encara tenen moltes raons per a estar enfadades. La indústria de la música és encara portada majoritàriament per homes, i les dones en la mirada pública que són lo suficientment valentes per a parlar en contra dels seus presumptuosos assetjadors són forçades a estar en un contracte amb ell (com és el cas de Kesha amb Dr. Luke). En aquest sistema, la ira és productiva i creativa i la música és un catalitzador. Amb música enfadada, crees un sentiment de comunitat que et diu que les dones poder treballar juntes i unides demanar ser escoltades.
El primer pas per al canvi és fer a l'status quo que es senta molest, a través d'actes revolucionaris de suport mutu. La importància de mantindre's unides dins de la indústria és algo que tant Dream Wife i The Tuts troben absolutament necessari ressaltar. “La nostra primera gira va ser amb Kate Nash,” diu Harriett Doventon, baixista de The Tuts, “Ella era com una germana gran. Érem tot xiques, va ser increïble com a primera experiència. La persona encarregada de la il·luminació era una dona també.”
Però és important recordar la interseccionalitat i la representació, la música alternativa pot ser de vegades poc inclusiva amb la gent de color. Bandes integrades per dones negres desafiant estereotips són criminalment subestimades, si no totalment invisibilitzades. En una entrevista recent amb gal-dem Steph Phillips de Big Joanie va fer un clar apunt sobre el seu espai a l'escena: “Nosaltres ens auto-etiquetem com una banda punk feminista negra perquè no hi havia una banda punk feminista negra. Hi havia dones negres en bandes, elles molt poc sovint s'identificaven com a feministes i inclús menys reconeixien la seua raça. Així doncs, jo supose que nosaltres sols volíem assegurar que en esta escena la gent estigués veient dones negres a l'escenari. Que sapigueren que no era una al·lucinació i que la nostra identitat està allà fora al front.” Ella també concloïa: “No puc pensar que sigues una dona i no ser política. No puc pensar que sigues una dona negra i no sigues política. El teu cos és una força política.”
The Tuts, una banda de punk de UK que està integrada per dones d'herència hindú, pakistanesa, britànica i caribenya saben d'això massa bé. “Sols la nostra existència és un missatge en sí mateix”, diu la cantant principal Nadia Javed, “El que nosaltres diguem, i el que representem. Quan una vegada em vaig vestir amb un vestit de la Índia a l'escenari, la gent es va tornar boja. No hi ha massa hindú-pakistaneses en la escena punk, però les que hi ha definitivament els encanta.”
Tot i la importància de les dones en la escena alternativa en general i el punk en concret, tant The Tuts com Dream Wife rebutgen els estàndards masculins que han dominat les dècades posteriors. “No necessitem una llista de validació, sols perquè siguem feministes no necessitem no ser femenines”, diu Javed de The Tuts, complementada per Isabella Popdpadec de Dream Wife: “Les coses sinònimes a ser una xica no són sinònimes amb ser dèbil.” La bateria de Tuts Bev Ishmael dóna el millor consell per a xiques que comencen en l'escena: “No hi ha una llista de verificació per a ser punk.”
Encara que nosaltres escrivim sobre moltes coses, algunes de les millors cançons són cançons alliberadores, cançons escrites quan estàs enfadada,” diu Doventon, “És important que la gent sàpiga que la gent jove està enfadada per l'estat del seu país.

Però com assegures que les dones tenen una plataforma per a ser escoltades i estar enfadades si volen estar-ho? “Ser arrogant és al teu favor” diu Javed, “Si deixes que les teues ulleres s'aprofiten de tu, t'encobreixes a tu mateixa. Sigues objecte de la controvèrsia, digues coses, envia-ho a la merda... quan més persones parlen d'això, millor.” D'altra banda, també la qüestió de la representació no hauria de restringir-se a les bandes. “Les dones sovint han sigut esborrades de la història eren súper famoses, sonaren a la ràdio, encapçalaren festivals, però ara no escoltes res sobre elles,” diu Doveton, “Elles no van fer el saló de la fama, però totes les bandes d'homes ho van fer i encara continuen tocant en eixos festivals. No volem ser esborrades, així que és important que ens fem nosaltres mateixa conegudes. Així que fes molts concerts i no et preocupes del que fa la resta.”
La experiència de una banda no-mixta està marcada per una doble moral: tindre l'expectativa de lluir impol·luta mentre et mostres 'acceptablement rebel' a l'escenari, havent de sonar molt més forta per a aconseguir la mateixa (o menys) atenció que els homes, haver d'escoltar contínuament coses sobre la teua edat o el teu atractiu; però també està marcada pel sentiment de col·lectiu que sols apareix amb l'esperança de canviar les coses. No és una única experiència d'una dona, i donar veu als teus sentiments i crear espais per a totes les dones per a que puguen expressar-se és un acte polític. Així que dóna suport al teu col·lectiu feminista local, escolta més bandes de dones i agafa un instrument o un micro si t'abelleix. Després de tot, la ira/la ràbia és energia.


Article original: http://www.dazeddigital.com/music/article/30319/1/the-all-female-bands-proving-anger-is-an-energy [ Mortimer Tangana/ Troika (fotos per Tatú una imagen)/ Disaster Jacks (foto per Pere G. Ejby) / Heksa / Pottors Ta Clito / Sabotaje (foto per Dani Birdman) / Siega (foto per Pere G. Ejby) / Cnidari (foto per Ca Ra Gol) ][CAST] Expresar ira libre y públicamente siendo una mujer es un acto político, así que enciende esos amplis y coge el micro.


“Me sentía engañada y sabía desde lo más profundo de mi ser que la vida no era justa y que los chicos lo tenían más fácil que las chicas”, escribe Viv Albertine de The Slits sobre su primer periodo en sus memorias Clothes Music Boys, “Una bola quemando de ira y rebeldía empezó a crecer dentro de mío. Esto ha impulsado mucho de mi trabajo.” Y ella no está sola. A lo largo de décadas, las mujeres musicas y artistas han encontrado diferentes formas de usar su ira para alimentar su creatividad. Desde la pionera del punk Poly Styrene gritando sobre su identidad en 1978, pasando por Kathleen Hanna en sujetador trayendo las chicas a las primeras filas de los conciertos de Bikini Kill, a Muñeca Minaj's reclamando sin remordimientos la feminidad negra auto-proclamándose una monstrua y una reina; hemos estado enfadadas por mucho tiempo.


Johnny Rotten cantaba “la ira es energía” en 1986, pero que significa para las intérpretes expresar ira hoy en día? Hay bandas y artistas en todas partes que emplean sus voces (e instrumentos) para desafiar las expectativas de la feminidad y para exigir que sus voces sean escuchadas.“Sentimientos de ira o sentimientos negativos en general son extremadamente importantes cuando estás creando música,” dice Alice Go, guitarrista de Dream Wife, un trío Londres-Islándico que hacen, en sus propias palabras pop del lado de la piscina con un aperitivo. “Yo solía tocar en ruidosas bandas de punk cuando era adolescente. La liberación que supone encender el ampli a tope y gritar tus frustraciones por el micro es apasionante. La ira tiene una manifestación musical particular que puede ser extremadamente potente – y también completamente liberadora.”Expresar ira libre y públicamente siendo una mujer es un acto político, incluso si a veces es de forma inconsciente. Mostrarse abiertamente enfadada y desafiando y aceptar la ira como un sentimiento liberador, mantiene de pie a una mujer en la contraposición de que sus emociones no son válidas. Quita la angustia la importancia de sentir tus emociones representadas en música hecha por mujeres. “Cuando era adolescente, las bandas que tenían una cantante fueron muy importantes para mí”, “Escuchar una chica cantar sobre sentirse de alguna forma es reconfortante: está bien no estar bien, o está bien sentirse como una extraña; no estás sola. Chicas escuchando otras chicas sobre ser chicas debería de ser un hecho en la producción de la industria musical.”Aunque está típicamente conectada al punk, la expresión de la ira es todavía una necesidad en la música. Las jóvenes de hoy en día todavía tienen muchas razones para estar enfadadas. La industria de la música es todavía llevada mayoritariamente por hombres, y las mujeres que están en la mirada pública  y que son lo suficientemente valientes para hablar en contra de sus presuntuosos acosadores son forzadas a estar en un contrato con él (como es el caso de Kesha con Dr. Luke). En este sistema, la ira es productiva y creativa – y la música es un catalizador. Con música enfadada, creas una sensación de comunidad que te dice que las mujeres poder trabajar juntas y unidas pedir ser escuchadas.El primer paso para el cambio es hacer al status quo que se sienta molesto, a través de actos revolucionarios de apoyo mutuo. La importancia de mantenerse unidas dentro de la industria es algo que tanto Dream Wife y TheTuts encuentran absolutamente necesario resaltar. “Nuestra primera gira fue con Kate Nash,” dice Harriett Doventon, bajista de TheTuts, “Ella era como una hermana grande. Éramos todo chicas, fue increíble como primera experiencia. La persona encargada de la iluminación era una mujer también.”Pero es importante recordar la interseccionalidad y la representación, la música alternativa puede ser a veces poco inclusiva con la gente de color. Bandas integradas por mujeres negras desafiando estereotipos son criminalmente subestimades, si no totalmente invisibilizadas. En una entrevista reciente con galo-dem Steph Phillips de Big Joanie hizo un claro apunte sobre su espacio a la escena: “Nosotras nos auto-etiquetamos como una banda punk feminista negra porque no había una banda punk feminista negra. había mujeres negras en bandas, ellas muy poco a menudo se identificaban como feministas y incluso menos reconocían su raza. Así pues, yo supongo que nosotras sólo queríamos asegurar que en esta escena la gente estuviera viendo mujeres negras en el escenario. Que supieran que no era una alucinación y que nuestra identidad está allá fuera al frente.” Ella también concluía: “No puedo pensar que seas una mujer y no ser política. No puedo pensar que seas una mujer negra y no seas política. Tu cuerpo es una fuerza política.”The Tuts, una banda de punk de UK que está integrada por mujeres de herencia hindú, pakistaní, británica y caribeña saben de esto demasiado bien. “Sólo nuestra existencia es un mensaje en sí mismo”, dice la cantante principal Nadia Javed, “Lo que nosotras digamos, y lo que representamos. Cuando una vez me vestí con un vestido de India en el escenario, la gente se volvió loca. No hay demasiado hindú-pakistaníes en la escena punk, pero las que hay definitivamente les encanta.”Pese a la importancia de las mujeres en la escena alternativa en general y el punk en concreto, tanto The Tuts como Dream Wife rechazan los estándares masculinos que han dominado las décadas posteriores. “No necesitamos una lista de validación, sólo porque seamos feministas no necesitamos no ser femeninas”, dice Javed de The Tuts, complementada por Isabella Popdpadec de Dream Wife: “Las cosas sinónimas a ser una chica no son sinónimas con ser débil.” La batería de Tuts Bev Ishmael da el mejor consejo para chicas que empiezan en la escena: “No hay una lista de verificación para ser punk.”“Aunque nosotras escribimos sobre muchas cosas, algunas de las mejores canciones son canciones liberadoras, canciones escritas cuando estás enfadada,” dice Doventon, “Es importante que la gente sepa que la gente joven está enfadada por el estado de su país. Pero cómo aseguras que las mujeres tienen una plataforma para ser escuchadas y estar enfadadas si quieren estarlo? “Ser arrogante está a tu favor” dice Javed, “Si dejas que tus ojeras se aprovechen de ti, te cubres a ti misma. Sé objeto de la controversia, di cosas, envíalo a la mierda... cuantas más personas hablen de esto, mejor.” Por otro lado, también la cuestión de la representación no tendría que restringirse a las bandas. “Las mujeres a menudo han sido borradas de la historia – eran súper famosas, sonaron en la radio, encabezaron festivales, pero ahora no escuchas nada sobre ellas,” dice Doveton, “Ellas no hicieron el salón de la fama, pero todas las bandas de hombres lo hicieron y todavía continúan tocando en esos festivales. No queremos ser borradas, así que es importante que nos hagamos nosotras mismas conocidas. Así que haz muchos conciertos y no te preocupes de lo que hace el resto.”La experiencia de una banda no-mixta está marcada por una doble moral: tener la expectativa de lucir impoluta mientras te muestres 'aceptablemente rebelde' en el escenario, teniendo que sonar mucho más fuerte para conseguir la misma (o menos) atención que los hombres, tener que escuchar continuamente cosas sobre tu edad o tu atractivo; pero también está marcada por el sentimiento de colectivo que sólo aparece con la esperanza de cambiar las cosas. No es una única experiencia de una mujer, y dar voz a tus sentimientos y crear espacios para todas las mujeres para que puedan expresarse es un acto político. Así que apoya a tu colectivo feminista local, escucha más bandas de mujeres y coge un instrumento o un micro si te apetece. Después de todo, la ira/la rabia es energía.

0 comentarios:

expressa't...