Qui som / què fem

Fusa Activa

El Blog

Fusa Activa, va nàixer com un blog baix el nom de Soroll Uterí l'any 2010 amb dos objectius principals: donar difusió als projectes feministes i antipatriarcals relacionats amb la música (fanzines, festivals, jornades, programes de ràdio, etc) i conrear una llista de grups de música de dones i mixtos (amb un mínim de dos integrants dones al grup) per tal de fer visible a les dones en altres rols musicals amb la intenció de conéixer altres artistes que poden esdevindre referents (no sols cantants, sinó també instrumentistes) i per a tindre una forma de contactar amb estos grups a l'hora de programar activitats. El blog va nàixer com a projecte personal, però amb el temps ha anat canviant de forma i ampliant contingut, ha anat creixent. Ha impulsat diferents iniciatives que s'han acabat desenvolupant des de diferents punts.

Al temps, es va decidir que obrir el projecte (el blog) a col·laboradores podria ser un punt important i necessari. El cert és que la resposta no va ser molt favorable, així i tot es va continuar però ja des del punt de voler establir xarxes. D'altra banda també cal remarcar que moltes voltes ens arriba informació i suport a través dels nostres 'satèl·lits perifèrics' (persones que ens reenvien informació, per exemple), que d'una manera o d'una altra estan aportant al projecte.

Amb l'arribada a la xarxa social facebook, Fusa Activa va trobar un lloc des d'on arribar i poder contactar amb més gent. 

Objectius

difondre projectes feministes / antipatriarcals relacionats amb la música (dotar de contingut polític)
difondre grups mixtos i 100% formats per dones (visibilitzar)
evidenciar les diferents violències masclistes que incideixen sobre les nostres vides (relacionades amb l'entorn musical) 
evidenciar l'existència d'un (hetero)patriarcat musical 
fer visibles altres referents musicals als que estem acostumats/des
conéixer diferents tipus d'apoderament de les dones que han sorgit als entorns musicals (moviment riot grrrl, etc). 
incidir en el nostre entorn (escrivim en valencià i donem preferència als grups i projectes sorgits al nostre territori) 

a través de:

■ Entrevistes
■ Bases de dades
■ Articles i contraarticles
■ Accions puntuals
■ Jornades feministes
■ Impulsar les Trobades Prenem l'escenari, les Jams de dones, etc.
■ Fanzines
■ DJ sessions

 

Relació amb el documental 'Tomar el escenario'

El documental sobre l'absència i la presència de les dones a la música alternativa 'Tomar el escenario' va ser un dels desencadenants clau per créixer, ja que ambdós projectes es van recolzar mútuament. El projecte audiovisual pretén qüestionar:
Quantes vegades veiem dones tocar als escenaris del que anomenem circuits musicals alternatius? Quines barreres tenen les dones a les escenes musicals alternatives? Hi ha sexisme a les escenes musicals que aparentment no són sexistes? Quines estratègies permeten anar transformant tot això? És positiu destacar que un grup està format per dones? Rols de gènere, imatge, etiquetes, sexisme, presències, absències, patriarcat musical, visibilització...

Al 2013 (i ara parlant en plural), Fusa Activa començà a col·laborar puntualment amb la revista digital TresDeu, escrivint articles a la secció d'opinió, dins la columna anomenada 'Nosaltres, les fuses', on es parlava de micromasclismes, violències cap a les dones, patriarcat musical, eines d'apoderament feministes, projectes, etc.). Al mateix temps, es van anar realitzat passes del documental 'Tomar el escenario' amb posterior debat i eventualment s'amenitzava la jornada amb una punxada musical de cançons fetes per dones on vam participar amb el nom de 'Les Fuses', també hem emprat altres noms com 'Fusa PD' o 'Fusa Activa'. Una forma alegre des d'on reivindicar-nos i donar suport a altres projectes com ara: Febrero Feminista (Zgz), Tremenda Fem fest (Cast), TriCiclo CoreTres (Mad),... 

Trobada Prenem l'escenari


Al 2014 Fusa Activa junt a My Lost Soul, van organitzar un passe del documental a València, amb la presència de la directora, al CSOA L'Horta de Benimaclet. Hi hagueren més  activitats (com la Jam no-mixta o una performance a càrrec d'Hysteria Colectiva), que sorgiren en una posada en comú amb l'Assemblea Oberta de Dones de València. A aquella jornada la vam anomenar Trobada Prenem l'escenari, perquè no era un festival, sinó un espai on debatre i crear xarxes. L'organització i la convocatòria van ser principalment via facebook i a través d'emails (buscant eixes dones necessàries per crear una Jam). Finalment es van establir nous enllaços entre dones músics (principalment).

Eixos enllaços van durar un temps, a través d'assajos que s'organitzaven per practicar cançons en comú, assajos de cara a muntar futures Jams, però finalment es van anar desfent amb el temps. Fins que es va decidir realitzar una segona Trobada. L'organització de la segona Trobada estava formada per altres dones diferents, convocades a través de les xarxes socials (facebook principalment). En assemblea es decidí obrir convocatòria a projectes per tal de fer una jornada el màxim participativa. Va tindre una molt bona acollida i per això la Trobada fou dos dies carregats d'activitats i bon ambient, on comptarem amb la participació de diferents col·lectius convidats al debat: eines d'apoderament feminista, entre els quals estaven Furor Uterí, Assemblea Oberta de Dones, Revuelta Violeta, Tremenda fem fest, Enredadas programa de ràdio i a títol personal Amalia Yusta; i on també cal destacar el nombre considerable de dones apuntades al Taller de sonorització bàsica. Per fer palesa de les nostres intencions, elaboràrem un manifest a propòsit de la jornada. En esta ocasió, es va establir una nova xarxa, amb les companyes alcoianes que havien vingut a presentar els seus treballs visuals i sonors.

Les nostres Trobades segueixen uns punts comuns:

No-mixticitat de l'Assemblea
♫ Creació d'una xarxa local
♫ Naix des del feminisme. La música com un micromón contaminat pel patriarcat al igual que la resta però vist com un micromón des d'on crear eines d’apoderament
♫ Preferència per aquells projectes (a l'hora de programar) clarament amb un discurs feminista / antipatriarcal o que les integrants ho siguen
♫ Preferència per aquells projectes (a l'hora de programar) pròxims a on es fa la Trobada (ens importa crear xarxes de proximitat)
♫ Autogestió en el seu sentit més ampli
♫ Horitzontalitat en les decisions (assemblea)
♫ Crear debat
♫ Tots els estils musicals són benvinguts, totes les lletres no. Discriminem lletres en funció del contingut #GafasVioleta ;)
♫ Les imatges emprades on apareguen dones no volem que reprodueixen rols patriarcals.
♫ No es consenteixen actituds: racistes, masclistes, homo-transfobes...
♫ Preferència pel treball en centres socials
♫ Preferència per gaudir de la jornada lliure de fum (en espais tancats)
♫ Menjars respectuosos (vegans)

Què és i que no és una Trobada Prenem l'escenari:

■ No és un festival, és un punt de 'trobada' i d'intercanvi
■ No es busca un benefici econòmic, tot i que tot moviment suposa despeses que hem d'assolir mitjançant l'autogestió
■ No reben cap subvenció
■ És un exercici de militància feminista
■ És un exercici d'apoderament personal
■ És un punt des d'on crear debat en comunitat
■ Cada Trobada l'organitza l'Assemblea creada per a tal fi (no som sempre les mateixes persones)
■ És un espai de seguretat on treballar per visibilitzar les violències masclistes
■ Treballem pensant en el territori proper i amb les companyes que tenim al costat

Jams de dones* [dones, bolleres i trans]

"Una jam session pot traduir-se literalment com sessió d'improvisació. L'expressió fa referència a la improvisació musical en melodies conegudes, sense cap mena de preparació prèvia. El terme Jam usat en aquest context té els seus orígens als anys 20, i fa referència a un fragment curt, improvisat lliurement, per tot el grup. La derivació d'aquest ús és un xic incert, així com altres termes que s'introduïren a l'idioma anglès per mitjà de la música Jazz, com Hip, Hep, o Hepcat. És força probable que el terme provingui del Wolof de l'Àfrica oriental.

Les improvisacions poden estar basades lleugerament en una harmonia o partitura suggerida per un dels participants. Excepcionalment, es pot donar el cas d'una improvisació pura. És a dir que no es treballi sobre cap melodia coneguda, sinó que sigui el fruit d'una improvisació en aquell precís instant.

En el context novaiorquès del jazz, foren populars les reunions informals de músics en pisos particulars o festes, en les quals improvisaven interpretacions sobre melodies conegudes per tots i escollides en aquell mateix instant." de Viquipèdia

Per a nosaltres les Jams són un espai escènic des d'on poder apropar-nos sense por a l'escenari i en comunitat entre dones*. No establim cap tipus de nivell musical, no posem cap límit quant a estil a tocar (és a dir no són Jams de Jazz o Blues). Un lloc on convidar a músiques a participar no com a 'concert' (on unes miren i algunes toquen) sinó des d'on compartir (totes podem aportar-nos i tocar juntes en sororitat); també des d'on experimentar, un lloc on poder fer el nostre primer bolo, o potser poder agafar la bateria i simplement provar i vore com sona. Al final, un punt no-mixte des d'on prendre l'escenari i fer-nos sentir.

Les Jams disposen (segons el lloc on es faça i les participants en l'organització) d'instruments com baix, bateria, guitarra elèctrica, amplificadors, equip de so, etc. Això varia segons els instruments que aportem entre totes. No cal dur instrument per a participar, però és d'agrair si ho feu, prèvia comunicació. Les actuacions poden ser com a grup de música, solistes, improvitzacions o versions/cançons assajades prèviament al 'grup de Jams'. Si voleu aportar quelcom nou com recital de poesia musicat, serà benvingut, sols aclarir que per a una millor organització ens ho comuniqueu.

Cada Jam s'ha anant organitzant d'una manera diferent per mancança de personal, actualment (2016) això ha canviat; existeix un 'grup de Jams' on es preparen temes de cara a futures actuacions i jornades. Els assajos i assemblees de les Jams (a València) s'autoorganitzen de manera autònoma mitjançant un grup de whatsapp.

Fusa Activa com a Col·lectiu

Entenem com a col·lectiu el treball en comú. Recentment (2016) Fusa Activa (que continua sent blog), ha volgut donar una passa endavant autodenominant-se com a col·lectiu al haver crescut quant a nombre de persones participant. Al poc temps, les companyes alcoianes, amb les que vam contactar a través de l'anterior Trobada Prenem, van començar a estendre la paraula per les seues terres, i a impulsar l'Assemblea per a organitzar la tercera Trobada Prenem l'escenari, esta volta a Alcoi.

Està oberta la participació, t'animes a acompanyar-nos? escriu-nos.Ens pots trobar
a Facebook: https://www.facebook.com/FusaActiva/
a Twitter: @fusaactiva #prenemlescenari
per mail: fusaactiva@gmail.com